22 Ekim 2017 Pazar

YAŞLI AMA YAŞAM DOLU BİR SEMT "BALAT"

Güzel  bir Pazar sabahında;  yaklaşık 30 yılı aşkın dostluğumuzu  hem gezelim, hem de güzel bir mekanda kahvaltı edelim diye geçirelim istedik. 


İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Balat'a gelip, yol kenarındaki güzel manzaralı Haliç Derin Cafe'yi tercih ettik ve doğru da yaptığımıza inandık. Sizlere hem fiyat konusunda, hem de rahatlık konusunda bu mekanı önerelim dedik.  Haliç Derin Cafe ulaşımı çok kolay olan bir konumda.. Bu konuda sizlere de küçük bir video çektik..


Derin Cafe'de çekilen videomuzu tıklayarak mekanı daha iyi tanıyabilirsiniz.

Balat semti, sokaklarında hala çocukların oynadığı, iki ev arasına gerilmiş iplere asılı çamaşırların kokusuna bürünmüş, yaşlı ama yaşam dolu bir semt.. Her ne kadar son zamanlarda trend bir semt olsa da her yerinden yaşanmışlık size bakıyor. Halen yol ortasındaki iplerde çamaşırlar  seriliyor bu semtte, sanki bize  bu evde neler yaşanıyor der gibi... 

Osmanlı zamanında Yahudilerin yerleşim yeri olarak bilinen bu tarihi semt, o günlerin izlerini hala sokaklarında bulunan sinagoglar, kiliseler ve camilerle günümüze taşımış, taşımış ama sanki şimdilerde bu eserler meraklıları tarafından daha günyüzüne çıkartılmış.

Fatih ilçesinin, Haliç kıyısında Ayvansaray ve Fener arasında bulunan Balat, yokuşlu sokakları, cumbalı evleri ve takvimi 1950’lerde unutmuş izlenimi veren görüntüsü ile bizim de bu Pazar günümüze ayrı bir renk kattı.

Haliç'deki Derin Cafe'de de tıpkı bu semt insanının samimiyetini bulduk. Cafe'de bizi karşılayan görevlilerin evimizdeki kahvaltı sofraları gibi hazırladığı muhteşem kahvaltısını Haliç'e doğru bakarak yedik... 

Mevsimler öncesinin taze bahar serinliği,
Anılar sesleniyor hüzünle Balat'tan.

Birlikteliğimiz bitip, ayrılığa dem vururken...
Seneler hepimize vurmuş, ardımızdan bakarken.

Kimbilir hangi güzel şarkının güftesiydi?
Şu ahenkle akan acımasız zaman,


O eski İstanbul'dan bir haber veriyor,
Geçip giderken Balat'ta zaman...

(Şiir Harun Reşit Tığlı'ya aittir)

2 yorum:

Begonvil Sokağı dedi ki...

Tarihi yarımada, Haliç boyu semtler tam bir İstanbul kültürü barındırıyor. Seviyorum buraları dolaşmayı, yazınızda geçen izlenimleri ben de hissettim her seferinde.
Blogunuzda izleyici paneliNİ bulamadım, ben aslında sizi izliyordum ama bu farklı bir blog mu?
Selamlar, sevgiler..

SERPİLLE HAYATA DAİR dedi ki...

Serpille Hayata Dair altında gezi bloğum bu... Gezi önerilerimi burada paylaşıyorum..