2 Temmuz 2013 Salı

OYLAT KAPLICALARINDA BİR HAFTASONU

Evliya Çelebiden kalan seyyahlık ruhumuz depreşerek attık bavulları arabaya,vurduk başımızı Bursa İnegöl yollarına. Cumartesi Pazar'ın arasına neden iki gün daha koymamışlar diye hayıflandık. Güzel kısa bir kaplıca turu yaptık. Her zaman sömestr tatilinde kış turizmi diye nitelendirdiğimiz kaplıca turunu bu sefer bahar ayında yaptık. Yok sağlığın bozuk değilse....... Kışın gidilmeli bence kaplıcaya.. İşte ani gezi maceramız böyle başladı. 
 Bilenler bilir, Evliya Çelebi  rivayete göre rüyasında peygamberimizi görmüş “Şefaat ya Rasullallah” diyecek yerde, dili sürtmüş ve “Seyahat ya Rasullallah” demiş ve Allahın hikmetiyle bu duası kabul olmuş ve de her daim gezmiş..  İşte bizde de bu ruh oluşmuş devamlı gezmek,görmek ve paylaşmak amacıyla, fırsat bulduğumuz her daimyollara  düşüyoruz.. 
Biri bize kötülük olsun diye “Canın Cehenneme” dese, “Ohhhh! Galiba bize seyahat göründü” bize diye seviniyoruz niyesini bilmeden.  
Yediğimiz içtiğimiz bizim olsun dedik, belki gördüklerimiz anlatırız dedik. İnegöl’deki Oylat Kaplıcalarına doğru yola çıktık
Kaplıcaları eskiden yaşlıların gideceği bir mekan olarak gören ben, gitgide kaplıcayı seven biri oluverdim. İnegöl’deki Oylat Kaplıcaları sadece kaplıca turizmi olarak değil doğası ile de harika bir diyar olarak sizlere önermeyi de bir borç bildim.
 Kaplıca tarihleri hemen hemen her yerde aynı. Muhakkak zavallı bir kızcağız bu kaplıca bölgelerine konur,kaplıca sularıyla yıkanan kız iyileşir ve kaplıcaların bizekazandırılmasını sağlar. 
Oylat Kaplıcaları da böyle bir öyküye dayanıyor. Yukarıdaki resimde de sembolik bir canlandırma yapılmış. Bizans İmparatorluğu zamanında İnegöl Civarı’nı hakim olan Tekfur’un bir kızı vardır. Gününbirinde bu kız hastalanır, yatağa düşer. Zamanın hekimleri Tekfur’un kızının derdine çare bulamazlar. Hastalık uzun sürer. Tekfur çok sevdiği kızının ızdıraplarına tahammül edemez. Hastayı tedavi eden kızı göz önünden uzaklaştırmak ve son bir tedavi şansı vermek üzere ormanın içindeki o zaman adsız olan bu ılıcaya gönderilmesini tavsiye ederler. Kızı buraya getirirler. Kendisinin son günleri olduğuna inanarak ölyat deyip bırakırlar.
Çaresiz bir derdi olduğuna inanılan Tekfurun kızı her gün bu sularda yıkanır. Gün geçtikçe iyileşir ve eski sağlığına kavuşarak babasının sarayına geri döner. O gün bu gündür Ölyat kaplıcası civar halkı tarafından bir şifa kaynağı olarak tanınır ve kullanılır. Bu şifalı yine o sudur, fakat zaman Ölyat’ı Oylat yapmıştır. Bizde sağ olsun Tekfur kızına diyerek,   gidelim güzelleşelim biraz da iyileşelim dedik.
Ama hikmetinden sual olunmaz her yanlarımız ağrı içinde döndük.. Büyüklerimizin dediğine göre ağrılar varsa iyileşecekmişiz.. Cildimiz parlamış, ömrümüzde yıkanmadığımız kadar sabunlanmış, sıcacık havuzlarda 

yüzmüştük ama amiane tabirle  pelte gibi olmuştuk. yani..
 Erikli memba sularının kaynağı. Her yerden akan suları içebiliyorsunuz.. Şelale yolu denen patika yoluyla da erikli memba sularının kaynağına ulaşıyorsunuz. Hoş bir doğa yürüyüşü,  sıcak su, enfes yemekler. Eeee daha ne isteyebilirdik ki, bari keyfini çıkaralım dedim habire yıkandık. 
Elimiz, kolumuz, kanadımız kırıldı. Şu yazıyı bile kaleme alacak halimiz kalmadı, eski oylat yazımdan kopyala/yapıştır yöntemiyle de bazı yazılar kaptım yani. 
Belirli yaş grupları,  şöyle bir kaplıcaya gidip rahatlasam derler. Güzel bir kaplıcada iyi bir banyo ihtiyacını gideren kişiler, kirlerinden arındıktan sonra kasları gevşer, ağrıları azalır ve kendisini dinlenmiş bulur.
Bende   fiziksel hastalıklarımızın tedavisinin yanı sıra ruh sağlığımızı da düzeltir de rahatlarmıyız  diye kaplıca öneriyorum herkese.  
 Fiziksel rahatsızlıklarınızda daha iyi bir netice almak için, özellikle de ruh sağlığınızı da  düzeltmeniz gerekir. Öncelikle de tüm tedavilere ek bir tedavi olarak, kaplıcalardan da istifade etmek mümkündür. Kaplıcalarda  günlük yorgunluğunuz değil, biriken sıkıntılarınızda unutulur derlerse de pek biz anlamadık. Banyodan çıkınca ruhen ve bedenen rahatlayacaksınız dediler. ama ben daha çok yorulduuuum. 
Ama şunu anlatım KAPLICA BİR KIŞ TURİZMİ İMİŞ.. Özellikle Oylat yöresi kışın daha güzel oluyormuş. Çünkü yazın etraf çöp yığını ve pislik içinde. Uludağ eteklerinde olduğu için beyazla örtünen Oylatı ben daha çok sevdim. Bence kışın cumartesi pazar kaçışının en güzel yeridir OYLAT. 

Lafın özü, ben size gittiğim gördüğüm yerleri anlatsam bile, yine de siz,
 “ Hiçbir şey tam değildir, ben görmeden önce” diyorsanız gezin.

 “İnsan kaldıkça küflenir, gidemedikçe çürür” diyorsanız gezin.


 “Bir defa görmek, bin defa duymaktan daha kıymetlidir.” 

diyorsanız gezin.

“Gitmediğin yer, senin değildir” diyorsanız gezin.



 “Ne duruyorsun be, at kendini denize;

Geride bekleyenin varmış, aldırma;

Görmüyor musun, her yanda hürriyet;


Yelken ol, kürek ol, dümen ol, balık ol, su ol;


Git gidebildiğin yere...”


 Bol bol gezebilmeniz içinde, hepinize sağlıklı günler diliyorum.

3 yorum:

Mrs Vana Mariana dedi ki...

Hizli firsat!

Biz uluslararasi islem iyi güvenilir, güvenilir. Bu firsati kaçirmayin lütfen, buraya gelecek 2014 yili dogru yatirim baslatmak için bir firsattir. % 100 emin ol daha fazla bilgi için e-posta MMV (vandamariana111@gmail.com) Sen garanti. Banka havalesi için çevrimiçi banka çok hizli ve güvenligidir, önümüzdeki 2014 yili dogru yatirim için bu firsati kaçirmayin. sadece % 3 oraninda kredi sunuyoruz. (Bir kelime bilge için yeterlidir)

Eger tarim için bir kredi ihtiyacim var mi? Is için kredi? yapimi için kredi? Yatirim kredisi? Ögrenci kredi? Borç konsolidasyonu kredi? Bu bir firsattir, kullanimi ve yeni bir hayata baslamak. Daha fazla bilgi (mrsvandamariana@yahoo.co.uk) için e-posta MMV.

Allah lonca tüm.

#280B,T.C beside Planet
Investment P.P.P Ltd
553 292 87 97
M.M.V LTD.

Adsız dedi ki...

Dikkat.

Bu Asa sigorta sirketi oldugu için, tüm özellikleri riayet türünü sigorta, biz de çalismak için denizasiri veya kisisel is için seyahat için vize disari sigortalamak ne, sen biz kisisel sirket kurmak için ülkeden disari seyahat etmek bir kredi ihtiyaciniz varsa Seçtiginiz herhangi bir ülkede yerlesmek için seyahat etmek size kisisel vize veya aile vizesi saglamak için yetenekli. Firmamiz size 28 yil Maximo süresi geri ödeme için bir emlak insa, bu yüzden eger ilgilendi, lütfen simdi uygulayabilirsiniz.

Size seçtiginiz herhangi bir ülkede, kisisel is baslatmak için herhangi bir miktar kredi yetenegine sahiptir, bu nedenle herhangi bir ülkeye seyahat için vize gerekirse, lütfen bu e-postayi basvurun: visaagency040@gmail.com ya da bir kredi ihtiyaciniz varsa baslamak için finance_institute2015@outlook.com: kisisel sirket kadar lütfen bu e-postayi temas

Firmamiz bu bilgi feryat uzmanlasmis.
(1) denizasiri seyahat için vize veriyoruz.
(2) Biz bireye% 2 faiz oraniyla kredi, kisisel is baslatmak için vermek.
(3) kara mallarini sigorta.
(4) ev mallarini sigorta.
(5) olusturmak ve aylik taksit ödeyerek bireysel ucuz miktarda disari satis.

Eger ev veya aylik taksit ödeyerek herhangi bir emlak satin almak istiyorsaniz, firmamiz herhangi bir sorun olmadan seçtiginiz herhangi bir süre ve seçtiginiz herhangi bir ülkedeki bir tane almak için yetenegine sahiptir.

Rebecca Michaelson dedi ki...

Herkese günaydın bu mesajı okuyor

Zor zamanlardan veya yoksulluktan geçiyorsanız
Borçlarınız varsa ve bunları ödemek için acil yardıma ihtiyacınız varsa
Bir iş kurmak için paraya ihtiyacınız varsa veya herhangi bir önemli durum için
Bu yüzden zaten yüklü olan master / ATM kartına başvurmanızı tavsiye ederim, bu master / ATM kartı ile 6 ay boyunca her gün 5000 $ 'a kadar ücretsiz para çekebilirsiniz, bu master / ATM kartını kullandım ve hoşuma gitti çok kullan ve mutlu ol. Bu ana kartı / ATM'yi almak için +1 (985) 465-8370 numaralı telefonu arayın / kısa mesaj gönderin. İmmedaite adresine e-posta gönderin thomasunlimitedhackers@gmail.com

Teşekkür