29 Ağustos 2017 Salı

SİNOP, Mutlu insanların şehri.

"Türkiye'nin en mutlu insanları Sinop'ta yaşıyor" diye bir haber çıktı son zamanlarda gazetelerde..

Öyle midir gerçekten diyerek Sinop'a vardık. İstanbul'dan uçakla da gelinebilecek bu şehre aslında sık sık ziyaret edebiliriz dedik. Mutlu imişler ya, biz de olalım dedik.

Bakalım neden mutlular diye gezmeye başladık. Tabi ki ilk durağımız Sinoplu hemşerimiz Diyojen.

Şehrin girişinde sizi bu heykel karşılıyor. Nereden hatırlarım derseniz. Meşhur Sezen Aksu şarkısındaki "Gölge etme! Başka ihsan istemem" dizelerinden.

Makedonya Kralı Büyük İskender'in hayranı olduğu ve benden bir isteğin var mı diye sorduğunda, "Gölge etme başka ihsan istemem" diye tarihe not düşen meşhur filozof Diyojen bahsettiğimiz.

Alparslan'a esir düşen Bizans Kralı Romen Diyojen Türkiye'de halk arasında iyi bilinse de Sinoplu Diyojen pek bilinmez. Klinik felsefenin öncüsü Sinoplu Diyojen'in heykeli Tarihi Sinop Cezaevi yakınlarında yer alıyor. M.Ö. 400'lü yıllarda yaşayan Diyojen medeniyete karşı çıkan ve bu yüzden bir fıçı içinde yaşayan bir filozof. Tek varlığı olan su kabını da eli ile su içen bir çocuk gördüğünde bırakmış.

Diyojenden sonra mutlu insanların, mutsuz olduğu bir mekana geliyoruz.

Tarihi Sinop Cezaevi..

İçler acısı, yürek burkan bir yer.





Tarihi Sinop Cezaevi dönemin ünlü yazar, şair ve politikacılarının tecrit yeri olarak kullanılmış. Bunlar arasında en ünlüsü ise Sabahattin Ali. Sadece bir yıl geçirdiği bu cezaevinde "Kuyucaklı Yusuf" romanını yazmış olmasının yanısıra 'Aldırma Gönül Aldırma' başta olmak üzere birçok da şiir yazmış. Burada içimiz darala darala bir gezi yaptık. Televizyondaki Parmaklıklar Arkasında dizisi de burada çekilmiş, film platosu toplanmamış ve ziyaretçilere burası belli saatler arasında açılıyormuş.

Sinop şehir merkezine 9 km uzaklıkta İnceburun ile Hamsilos'da görülmesi gereken güzel mekanlardan. Buraya mutlaka gidin ve vaktiniz varsa da Hamsilos'da muhakkak denize girin. Hırçın Karadeniz bu koyda uslanmış bir çocuk edasıyla size kucak açıyor.

İnceburun, Türkiye'nin en kuzey noktası olarak geçiyor. Buradaki deniz feneri önünde fotoğraf çektirip, doğanın tadını çıkartabilirsiniz. Birisi gözünüzü kapatıp sizi buraya getirse, gözlerinizi açtığınızda kendinizi İsviçre'de bir köyde hissedebileceğiniz İnceburun aynı zamanda deniz feneri ve çevresi Avrupa'nın en güney batı noktası olan Sagres Burnu'nu da anımsatıyor diyorlar. Sagres Burnunu görmediğimizden bize oraları hatırlatmadı. Türkiye haritasındaki kuzeydeki o incecik uzantıdayız tam olarak diyerekten güzel pozlu resimler çekildik sadece.

İnceburun ile ilgili bir önemli detay da yakından bu doğa harikasının bir nükleer santral projesi tehlikesiyle karşı karşıya olması. Elinizi çabuk tutmazsanız Türkiye'nin en güzel noktalarından birini belki de son kez benim bloğumda görmüş olacaksınız.

Buradaki konakladığmız otel Güleryüzlü Otel. Yine ETS tur üzerinden ayarlanmış bir yer. Fiyatı ve temizliği güzel ama arabası olmayanların şehrin içindeki bir otelde kalmalarını öneririm. Şehrin sahili harika.. Çok modern bir şehir. Gece saat kaç olursa olsun burada bayanlar rahat dolaşabiliyor.





Yemek yenecek yerlerin başında "Teyzenin Yeri Mantı Salonu" geliyor. Harika ve çooook lezzetli denebilecek bir tad. Buraya gelenlerin muhakkak burada mantı yemesini ve Nokul tatmasını şiddetle öneriyorum. Mantınızı yedikten sonra sahildeki teknelerle şehrin ışıklı halini denizden görebiliyorsunuz. Gürültülü müzikli tekneler size değişik bir yolculuk tattırıyor.

Erfelek Şelalesi de Sinop'tan Samsuna giderken uğradığımız hoş bir mekan. 26 basamaktan oluşan bu doğa harikası trekking ve dağ sporuyla uğraşanların yanı sıra bizim gibi maceracı halkında çok sevebileceği köşelerden biri..
Doğa içerisine yıllardır adeta gizlenmiş ve 1997 yılında Erfelek Barajı’nın yapımının başlanmasının ardında açılan yollar sonrasında Devlet Su İşleri tarafından keşfedilmiş. İrili ufaklı toplam 28 adet şelaleden oluştuğu söyleniyor. Ben 5-6 şelale geçtikten sonra ki mola yerinde dinlenirken, kızım ve eşim şelalenin sonuna kadar zorlu bir yolculuk yaptılar. Geriye geldiklerinde gördükleri ve keyiflerine diyecek yoktu.. 

Kısaca Sinop, İstanbul'dan sonra yaşanacak güzel illerden biri gibi.. Yazı güzel, insanları güzel. Aşağıdaki şiir aslında benim duygularımı çokta güzel anlatmış. İl Emniyet Müdürünü Ercan Dağdeviren'i tebrik ediyorum.. Ne de güzel kaleme almış, 


İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren’in Sinop şiiri; 

SİNOP,  İSTANBUL SENİN GİBİ, SEN İSTANBUL GİBİSİN.
 BİR FARKIN VAR,  SADECE SEN BİRAZCIK ŞİRİNSİN 
 VARSIN OLSUN, EY SİNOP SEN ŞİRİNDE GÜZELSİN 
GECEN AYRI MEST EDER, MEHTAP DENİZE YANSIR 
 CEZAEVİN HÜZÜNLÜ, İÇİNDE BİNLERCE SIR 
 YILDIZIN IŞIL IŞIL OYNAR MUTLULUK TAŞIR 
SARAYDÜZÜ, DURAĞAN, DİKMEN, GERZE
 BOYABAT ,ERFELEKTE ŞELALE 
AYANCIKTA BİR TUR AT,
MANTI KESTANE BALIK
 TÜRKELİ'NDE KAL YAT
 DENİZ HERKESİN AŞKI, SARMAŞ DOLAŞ ŞEHİRLE
 AY YILDIZLI ALBAYRAK CEZAEVİ VE KALE FENER
 IŞIK VERDİKÇE ŞARKI SÖYLER
 İSKELE, KUZEYİN UÇ NOKTASI OK GİBİ UZANMIŞSIN 
 DENİZ, ORMAN, MAVİ GÖK YEŞİLE BOYANMIŞSIN
 HAMSİLOS'TA KIVRILIP GİZLENİP SAKLANMIŞSIN 
MARTILAR KANAT AÇMIŞ SÜZÜLÜR GÖKYÜZÜNDE 
 MUTLULUK HUZUR ŞEHRİ TEBESSÜM VAR YÜZÜNDE
 İNSANI BAŞKA GÜZEL, ÖZÜNDE BİR SÖZÜNDE 
SİNOP ŞİRİN İSTANBUL BU GÜN TANIŞMA GÜNÜ
 DENİZİN GÖKYÜZÜNÜ YEŞİLİN MAVİLİĞİ SARILIP ÖPÜŞÜNÜ 
 MUTLULAR ŞEHRİ SINOP SEVDİM SAMİMİ GÜLÜŞÜNÜ 

Hiç yorum yok: