15 Şubat 2015 Pazar

RAHMİ KOÇ MÜZESİ HASKÖY

Müze ve tarihi eserleri herkes gezmeyi sevmez. Hatta ne zevk alıyorsunuz taşı toprağı gezmekten, müzelerde onları sergilemeyi seyretmekten derler. Zevk tabiki de...




Ancak ve de ancak Rahmi Koç Müzesinden genç, ihtiyar, çocuk herkes zevk alabilir. Zevk alacağı bir şey bulabilir. Koç ailesine bu güzel müzeyi İstanbul halkına kazandırdığı için teşekkür ediyorum. Evime yakın olmasından dolayı gelen misafirlerimle  bu müzeyi ziyaret etmeyi bir borç bilen ben. Önce evimde kahvaltı veriyorum. Kahvaltıdan sonra Müze gezisi ve kahve molasıyla gezinin sonlandırılmasını da kendime tarz eyliyorum. Bu bana biraz pahalıya mal oluyor ama. Yarattığı zevk vücudumda mutluluk hormonu salgılıyor. O da beni dinç kılıyor.. 

Bu benim tarzım diyerek bu haftasonu misafirlerimizle gezdiğimiz Rahmi Koç Müzesi yazımı okumanızı  ve bir akbil, bir taksi veya vapurla bu müzeyi ziyaret etmenizi öneriyorum. 


Haliç’in kuzey yakasındaki Hasköy semtindeki Rahmi  Koç Müzesi 1994 yılında ziyarete açılmış,   yaklaşık 27 bin metrekarelik alana yayılan müze, üç ana bölümden oluşmuştur.

Tarihi Lengerhane Binası

Osmanlılarda gemiyi sabitlemek için denize atılan zincir ve ucundaki çapaya Lenger, bunların yapıldığı yere ise Lengerhane denilmiştir. Bizans döneminde başka maksatlar için inşa edilmiş bir binanın temelleri üzerine kurulmuş bu Osmanlı Lengerhanesi’nin geçmişi, Sultan III.Ahmet devrine uzanmaktadır.

Müzenin özel tarihi ise 1991 yılında tarihi Lengerhane binasının Rahmi M. Koç Müzecilik Vakfı tarafından satın alınmasıyla başlar. Vakıf tarafından, Dr. Bülent Bulgurlu koordinasyonunda titizlikle yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından Aralık 1994’de müze ziyarete açılmıştır.

Yaklaşık 2 bin 100 metrekarelik dikdörtgen biçimli arsada tarihi Lengerhane binası, ahşap çatılı küçük bir bina ve taş duvarlar yer alır. Bunların oluşturduğu iç avlunun ve dış mekanın özüne dokunulmadan gerçekleştirilen müze tasarımında, sergilenecek objelerle birlikte binaların dokusunun ziyaretçilere hissettirilmesi amaçlanmıştır.
Tarihi Hasköy Tersanesi


Kısa süre sonra sergileme alanlarının, Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonuna yeterli gelmemesi nedeniyle Lengerhane’nin hemen karşısındaki, harap durumda olan Hasköy Tersanesi satın alınmış ve bu kısımın restorasyonu 2001 yılında tamamlanmıştır. Endüstriyel arkeoloji açısından, en az Lengerhane kadar büyük önem taşıyan tersane, 11 bin metrekarelik bir alana yayılmaktadır. Arsanın üç tarafını büyük bir U biçiminde çevreleyen 14 bina, asıllarına sadık kalınarak restore edilmiştir.

Hasköy Tersanesi, 1861 yılında Şirket-i Hayriye tarafından kendi gemilerinin bakım-onarımı için kurulmuştur. Başlangıçta atölye düzeninde birkaç binadan oluşan tersane, zamanla olanaklar oranında genişletilir. Önce tersaneye 45 metrelik bir ahşap kızak kurulur ve çekme gücü, istimle çalışan bir ırgattan sağlanır. Bu ırgat 1910 yılında elektrikle çalışır hale getirilirken, 1938’de ise 75 ve 76 baca numaralı şehir hattı vapurları Kocataş ile Sarıyer burada inşa edilir. İlerleyen yıllarda Hasköy Tersanesi, deniz ulaşımına dair yapılanma değişikliklerine göre 1980’lere dek sık sık el değiştirmiştir.

Bir devre ışık tutan bu yapılar, Kasım 1996’da Rahmi M. Koç Müzecilik Vakfı tarafından satın alındığında ise terk edilmiş durumdaydı. Hasköy Tersanesi’nin Dr. Bülent Bulgurlu başkanlığında yürütülen restorasyonun ardından binaların alan ve yüksekliklerine bağlı olarak müze fonksiyonları belirlenmiştir.

Açık Hava Sergileme Alanı

Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonunun bir kısmı da Hasköy Caddesi’ndeki ana girişten Haliç’e uzanan açık alanda ziyaretçilerin ilgisine sunulmakta. Klasik otomobiller, devasa Turgut Alp Vinçi, B-24 Liberator ve diğer uçaklar, ve daha fazlası müze koleksiyonunun parçası olarak Haliç’e demirli durumdaki Fenerbahçe Vapuru ve TCG Uluçalireis Denizaltısı’na dek uzanmakta.   



Açıkhava bölümündeki bu arabada tüm gelinlerin düğün öncesi mekan çekim alanı olmuş.. Bizde gelin olurken böyle imkanlar yoktu hazır fırsat varken bir resim çektirelim dedik ve atladık arabaya..


Merak ettim araştırdım. Burada çekilen fotoğraflar fotoğrafçı stüdyosunda ne hal alıyor diye. Onu da araştırmacı gazetecilik ruhumla buldum yayınlıyorum. Orada basit çekim olayları nasıl bir hal alıyor bakınız.









Bu müzede her seferinde yeni birşeylerle karşılaşıyorsunuz. Aşağıda İstanbul'un tüm iskelelerin küçük modellerini görüyorsunuz. Haydarpaşa vapur iskelesi beni en çok duygulandıran oldu. 

İnanılmaz güzel iskelelerimizin olduğunu buradan görüyorsunuz. 

Tarihi Haydarpaşa İskelesi

Kadıköy Moda Tramvayı
Sözün kısası; Çıkın Çıkın gidin. Bugün yarın demeyin. En kısa zamanda gezin, önce arabalar bölümünü, lengerhane binasını ve açık hava müzesini gezin.

Bu vapur şimdi Rahmi Koç Müzesinde
 Sonra da 55 yıl İstanbul Adalar Kadıköy hattına hizmet veren ve bir döneme damgasını vuran Fenerbahçe vapurunda tarihi yarımadaya karşı güvertede bir çay için. Benden de tüm tarihe selam söyleyin. 

2 yorum:

RABİA SERTELİ dedi ki...

Öyle güzel anlatmışsın ki adeta seninle ben de gezdim. Eğer bir gün gidebilirsem sanki ikinci gidişim olacak gibi. Aslında oraları bilirim. Haliç bölgesine her yıl bir kere de olsa gitmeye çalışıyorum. Bu bahar yolumuz düşer inşaallah. Fenerbahçe vapurunda çay içerken sana da selam gönderirim :)

Adsız dedi ki...

Dikkat.

Bu Asa sigorta sirketi oldugu için, tüm özellikleri riayet türünü sigorta, biz de çalismak için denizasiri veya kisisel is için seyahat için vize disari sigortalamak ne, sen biz kisisel sirket kurmak için ülkeden disari seyahat etmek bir kredi ihtiyaciniz varsa Seçtiginiz herhangi bir ülkede yerlesmek için seyahat etmek size kisisel vize veya aile vizesi saglamak için yetenekli. Firmamiz size 28 yil Maximo süresi geri ödeme için bir emlak insa, bu yüzden eger ilgilendi, lütfen simdi uygulayabilirsiniz.

Size seçtiginiz herhangi bir ülkede, kisisel is baslatmak için herhangi bir miktar kredi yetenegine sahiptir, bu nedenle herhangi bir ülkeye seyahat için vize gerekirse, lütfen bu e-postayi basvurun: visaagency040@gmail.com ya da bir kredi ihtiyaciniz varsa baslamak için finance_institute2015@outlook.com: kisisel sirket kadar lütfen bu e-postayi temas

Firmamiz bu bilgi feryat uzmanlasmis.
(1) denizasiri seyahat için vize veriyoruz.
(2) Biz bireye% 2 faiz oraniyla kredi, kisisel is baslatmak için vermek.
(3) kara mallarini sigorta.
(4) ev mallarini sigorta.
(5) olusturmak ve aylik taksit ödeyerek bireysel ucuz miktarda disari satis.

Eger ev veya aylik taksit ödeyerek herhangi bir emlak satin almak istiyorsaniz, firmamiz herhangi bir sorun olmadan seçtiginiz herhangi bir süre ve seçtiginiz herhangi bir ülkedeki bir tane almak için yetenegine sahiptir.